Unde ne poti gasi
Strada Negustori nr. 7
Bucuresti, sector 2
Contactati-ne
+4 0752 060 197
Program
Luni - Vineri: 9AM - 9PM
Email
centruldeyumeiho@gmail.com

Ampuku Ryoho – masajul abdominal traditional japonez

Anpuku 按腹 înseamnă „a ușura sau a liniști Hara”. Hara este abdomenul sau Tanden-ul (centru energetic). Ryoho 図 解 înseamnă terapie.

Anpuku Ryoho poate fi urmărită în perioada Nara și Heian din Japonia (710-1185 A.D.). În ultima parte a acestei perioade, terapia Anpuku a fost numită Haratori. Terapia Anpuku a fost întotdeauna strâns legată de Koho Anma, masajul tradițional japonez, și a fost întotdeauna foarte respectată. În timpul perioadei Edo (1602-1868 A.D.) Anpuku, Anma și alte ramuri ale medicinii orientale au atins punctul culminant. Spre sfârșitul acestei perioade, Shogunatul (guvernul japonez) a decretat ca Anma și Anpuku sa fie o formă de ocupație pentru orbi. După cel de-al doilea război mondial, terapia manuala a devenit una dintre profesiile predominante pentru orbi, iar cursurile se desfășurau adesea în școlile pentru nevazatori. Mulți practicanți Anma din Japonia au promovat Anma și Anpuku ca fiind o terapie unitara și aplicau tehnicile foarte superficial. 

Când lucrați la un nivel terapeutic adevărat, tehnicile nu sunt întotdeauna plăcute pentru primitor. Anatomia clientului trebuie să fie redresată treptat, până când acesta poate suporta aplicarea tehnicilor la nivelul tesuturilor profunde.

În timpul perioadei Edo, Shinsai Ōta 晋 齋 大田 a scris în 1827 Anpuku Zukai (manual ilustrat de Anpuku), care mai târziu a inspirat dezvoltarea artei Shiatsu în 1925. Shinsai a fost un practicant din linia medicală a faimosului doctor Waichi Sugiyama, care a făcut  acupunctura japoneză cu adevărat unică în anii 1600. Shuan Kagawa a prezentat Anpuku în lucrarea sa „Medical Advice of Ippondo”.

Todo Yashimatsu (perioada Edo) a scris că 10.000 de boli iși au originea in abdomen. Din acest moment, formele Jiku (auto-administrate) de Anpuku au fost prescrise ca o modalitate sigură de medicină preventivă, dacă se face zilnic. 

Sorei Yanagiya a tradus în limba japoneză modernă originalul Anpuku Zukai. Acest manuscris este acum temelia terapiei moderne Anpuku.

Kagawa Shuan (1683-1755), o autoritate de vârf a masajului Fukushin și Anma / Anpuku, a declarat:

„Pacea domnește deja de peste o sută de ani. Totul este calm în cele patru mări, iar populația se bucură de abundență. Oamenii sunt frivoli și inactivi, hranindu-se peste măsură, supraîncălzindu-se. Corpurile lor urmăresc relaxarea și plăcerea, în timp ce mintea lor este preocupată de griji. Ei se preocupă de cât de mult pot acumula pe parcursul vieții lor, se îngrijorează și își planifică veniturile care le vor susține pe parcursul vieții. Adăugați la acestea o inepuizabilă sete de alcool și pofte nemăsurate și nu este de mirare că vitalitatea oamenilor este slăbită de o viata atat de burgheza. Pe măsură ce vitalitatea scade, fluxul ki-ului devine lent și, astfel, apare stagnarea și blocajul. Deci, printre oamenii de astăzi nu există nici unul care să nu sufere de blocaje și înțepenire”. 

Punctul de vedere medical japonez asupra regiunii abdominale

În medicina orientală, abdomenul (Hara / Tanden) este cea mai importantă parte a corpului, deoarece Hara / Tanden este centrul Ki (forța internă vitală) și multe organe interne sunt adăpostite în această regiune. În abdomen există un punct sub ombilic cunoscut ca Kikai (Chihai). Kikai înseamnă o mare de Ki / Chi. Acest punct pe corp este locul unde se produce amestecarea și unirea diferitelor tipuri de Ki. În medicina si spiritualitatea Taoistă există trei tipuri de Ki: Energia cerului, Energia Pamantului  și Energia Omului. Energia Cerească și Energia Pământului intră în corp prin vârful capului și prin partea inferioară a picioarelor și apoi ambele ajung în abdomen și se unesc în punctul Kikai pentru a forma Jinki (Energia Umană).

Citam cel mai vechi text medical din Japonia, cunoscut sub numele de Ishinpo: „Când energia Cerului si a Pamantului se combină, oamenii se formează”. Acesta este motivul pentru care regiunea abdomenului este ținută la mare preț în medicina orientală. Anpuku Ryoho (terapia abdomenului) ajuta la combinarea cât mai curată a energiilor, proces care are loc în mod natural în Hara / Tanden. Tratamentul Anpuku este foarte strâns legat de Fukushin (Diagnoza Abdominală). Această metodă de diagnostic a devenit mai dezvoltată în Japonia decât în China, unde a fost înlocuită cu diagnosticarea limbii. Fukushin constă în diferite metode de preluare a informațiilor din regiunea abdominală:

Fukushin: Diagnosticul abdominal

1. Diagnosticarea rigidității musculare

2. Reverberația – sunetul produs in urma percutiei si manipularii abdomenului

3. Diferențele de temperatură

4. Durerea sau disconfortul resimțit în urma unei presiuni ușoare

5. Localizarea poziționării organelor

6. Pulsul simțit în diferite locuri 

PREGATIREA PENTRU TERAPIE

Există două modalități de bază pentru aplicarea terapiei abdominale Anpuku. Prima este printr-un cearceaf și/sau îmbrăcăminte. A doua cale este direct pe piele. Folosirea unui prosop pentru a acoperi pieptul și a mutarea lui in jos si in sus pentru a expune regiunea abdominală este o optiune foarte des folosită.

Pentru început, nu ridicați genunchii: muschii abdominali ar trebui să fie ușor întinși. În metodele avansate Anpuku picioarele clientului sunt îndoite pentru a permite o aplicare mai profundă a tehnicilor. Sesiunea Anpuku dureaza in medie 20-30 de minute.

Acoperirea feței

Utilizați un al doilea prosop pentru a acoperi fața și ochii pentru a ajuta la relaxarea profundă a clientului.

Stați în partea dreaptă a clientului dacă nu există un caz de sindrom de intestin iritabil sau diaree.

Gassho no Kamae

Adu-ți mâinile împreună în fața inimii tale în Gassho no Kamae (postura intenției de vindecare). Ne încălzim mâinile în pregătirea primei atingeri. Apoi, centrați-vă și goliți-vă de sine, liniștiți-vă mintea și respirația. Începem si terminăm masajul din Gassho.

Cereți-vă întotdeauna permisiunea de a începe prin a spune „Cu permisiunea dumneavoastra, pot începe? ” și terminăm spunând „Vă mulțumesc foarte mult că m-ați dat ocazia să practic”.

 

EFECTELE TERAPIEI ABDOMINALE ANPUKU RYOHO 

1. Eliberează congestia Ki-ului (forța vitală)

2. Relaxează și detoxifică organele interne

3. Armonizează funcțiile stomacului și intestinului

4. Stimulează digestia și eliminarea

5. Facilitează fluxul sanguin și reglează pulsul

6. Deschide articulațiile

7. Reechilibrează structura corpului

8. Readuce organele interne în locațiile lor corespunzătoare

9. Flexibilizează musculatura

10. Catifelează pielea

11. Creste puterea mentala

12. Întărește memoria și corpul

13. Echilibrează emoțiile

14. Favorizează longevitatea

 

Contraindicațiile terapiei abdominale Anpuku Ryoho

1. Terapia Anpuku nu trebuie făcută în cazurile de inflamație a uterului, vezicii urinare, ovarelor sau trompelor uterine.

2. Nu aplicați Terapia Anpuku pentru clienții care au litiază renală, urinară sau biliară. Aceste condiții sunt tratate cu alte arte medicinale orientale, cum ar fi aplicarea de plante medicinale… sau prin metode medicale moderne.

3. La acest nivel de pregătire nu se aplică terapia cu Anpuku atunci când sunt prezente ulcerații ale stomacului sau intestinelor. (Aceste condiții sunt tratabile numai de către terapeuții experimentați)

4. Terapia Anpuku nu trebuie făcută după o masă grea. Vezica urinară a clientului trebuie să fie golită înainte de sesiunea de tratament.

5. Tensiunea arterială crește în timpul manipulărilor abdominale, astfel încât clienții cu cazuri extreme de hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială nu trebuie tratați de către terapeuții începători.

6. Terapia Anpuku nu trebuie aplicată în cazurile de hernie hiatală, femurală, inghinală sau ombilicală.

7. Masajul japonez al gravidelor (Anma Ninshin Ho) este o artă în sine. Nu utilizați acest nivel de

Terapie Anpuku pe pacientele care sunt însărcinate sau încearcă să rămână gravide.

8. În cazul în care clientul are dureri puternice sau persistente oriunde în abdomen, sfătuiți-l să meargă la medic cat de curând!

Efectele Terapiei Anpuku asupra digestiei

  1. Terapia Anpuku normalizează apetitul care, la rândul său, echilibrează nutriția organismului. Elimină deșeurile organismului și accelerarează circulația sangvine și limfatice 
  2. Prin influența sa reflexă asupra glandelor și a circulației stomacului și intestinelor favorizează producerea de fluide digestive în cantitate și calitate suficientă
  3. Favorizând absorbția produselor de digestie, Terapia Anpuku aplicată imediat după masă, diminuează cu 15 până la 70 minute durata de retenție a mâncării în stomac. 
  4. Ajutând peristaltismul Terapia Anpuku nu numai că ajută trecerea din stomac în intestin a alimentelor si absorbția lor, dar și stimuleaza peristaltismul prin care masa alimentară este mutată de-a lungul intestinului subțire în colon și în cele din urmă evacuata din organism.
  5. Terapia Anpuku corectează poziționarea colonului transvers care se poate lăsa chiar până la nivelul buricului nostru si mai jos. Acest lucru creează sinuozităti patologice ale colonul nostru și încetinește foarte mult mișcarea masei alimentare –  aceasta fiind una din cauzele principale ale constipației cronice.

 

BILLY RISTUCCIA, SUA

traducere Roxana Necula