Cauzele subtile ale suferințelor, alt fel
Popoare diferite, culturi diferite, teorii medicale care par sa nu aiba legatura una cu alta. Ce legatura pot avea cauzele subtile ale suferintelor, asa cum le descrie medicina traditionala chineza, cu medicina clasica? cum compui o imagine de ansamblu care sa impace emotiile cu fiziologia, patologia organelor si cu posturologia, astfel incat sa intelegi durerea omului din fata ta? Sunt elemente care par din filme diferite… si totusi nu sunt.
Ca mulți alții, și eu am fost interesată de cauzele ascunse ale lucrurilor, ale bolilor, și încă mai sunt. În timp, am început să înțeleg mecanisme care explică acele conexiuni care la prima vedere par de domeniul fantasticului.
Zice medicina tradițională chineză că plămânii se îmbolnăvesc din cauza tristeții și că dintre emoțiile pozitive, curajul e cel care le face bine. Și o iei ca atare pentru că sunt teorii probate în câteva mii de ani.
Doar că în general lucrurile au fost simplificate, sintetizate și transmise așa. Si medicina este în mare parte empirică, adică se bazează pe observații, cazuistică, iar abia apoi este explicată.
Mecanismele acestea, numite generic “cauze subtile ale suferințelor”, poate că ar trebui cercetate și explicate, pentru ca să fie înțelese și de cei mai raționali dintre noi.
În medicină nu există “s-a întâmplat”, mi-a spus un chirurg. Întotdeauna există o cauza și ea trebuie căutată.
Deunăzi m-a întrebat un pacient, fost judecător, despre scolioză. Așa, din curiozitate. Având destul de multe cazuri de scolioză în tratament, cu foarte bune rezultate, am avut ocazia să observ și profilul psihologic al celor în cauză. Mai întâi i-am răspuns medical, apoi printre altele i-am spus că întotdeauna, dincolo de cauzele evidente (oblicitatea bazinului, retracții musculare etc) sunt și cauze psihologice și că și astea ar trebui tratate. Omul, uimit. Îi zic că de multe ori am remarcat o anume problemă căruia copilul îi făcea cu greu față și creștea că o plantă care ocolește un obstacol din calea ei, strâmbându-se astfel. O neîncredere profundă sau niște condiții psihologice aspre cu care trebuia să crească. De multe ori probleme subiective, nu în sensul că ar fi vrut părinții în mod conștient să-i obstrucționeze dezvoltarea, dar el, copilul, se lupta cu o mare neîncredere în el, evidentă sau nu. O mare presiune constantă resimțită, o contorsionare interioară care se traducea în corp că scolioză.
– Cum așa? Ce legătură are o neîncredere sădită în om cu coloana?
– Are … Postura omului traduce emoțiile pe care le trăiește. O anumită credință despre sine și despre lume duce la un anume comportament, la trăirea constantă a unor emoții. Și cum ele modelează personalitatea, tot așa modelează și postura. Iar o postura greșită se fixează în timp și poate evolua patologic. Chestiune de psihosomatică.
Când omul e neîncrezător (în el / în ceilalți) adopta o postura unduită, șerpuită. Poate transmite prin limbajul corpului: nu reprezint o amenințare (postura defensivă) / nu mai trageți atâta de mine, mai lăsăți-mă în pace (postura leneșului) / nu sunt sigur pe mine, nu știu cât valorez, nu știu dacă pot avea încredere în tine (postura nesigură) etc.
Nu stă drept, ca oamenii foarte siguri pe ei, care se știu frumoși și valoroși, apreciați și iubiți așa cum sunt.
Lucrând cu omul te îmbogățești cu experiențe. Cele mai mari înțelesuri despre om și despre modalitățile de tratament le-am primit în timp ce făceam terapie.
Cum spuceam, în medicina tradițională chineză este o schema a ciclului celor 5 elemente și a legăturii lor cu organele interne și cu emoțiile pozitive și negative care sunt specifice fiecărui organ și care îi influențează starea de sănătate.
Nu sunt adepta lucrurilor pe care le luăm ca atare și care nu au o logică, așa că am privit-o din punctul meu de vedere, al practicantului de Yumeiho și chiropractică viscerală. Sigur, practicieni ai altor discipline vor găsi și alte legături.
Plămânii și tristețea, de exemplu. Când ești trist, când ai o jale adâncă, adopți o postura încovoiată, te prăbușești în tine. Plămânii nu mai pot funcționa la capacitate maximă, respirația e superficială, întreruptă doar de oftaturi profunde. Apar disfuncții ale plămânilor datorate posturii deficitare menținute timp îndelungat. Primul lucru atunci când lucrezi pentru plămâni este să ai grijă să le redai capacitatea maximă de funcționare, asta fac și Yumeiho și exercițiile de respirație.
Curajul, spun chinezii, este cel care aduce revigorarea plămânilor. Păi care este postura pe care o adopți atunci când ești inundat de un elan vitejesc? Pieptul deschis, corpul drept, respirație adâncă! Dintre toate emoțiile, asta e singura care lucrează ea însăși ca un exercițiu terapeutic de respirație!
O alta legatură: stomacul și grijile, anxietatea. Este știut că, în timp, aceste stări pot provoca gastrită și chiar ulcer. Mecanismul este explicabil (cu siguranță aceasta este doar o parte a mecanismului). Stomacul este un organ care reacționează imediat la stres. Știm cu toții cum ni se face „ghem” la stres, cand zicem „am emoții”. Stomacul se contractă, fiind un organ muscular. Iar stresul prelungit îl ține contractat, ajunge să fie o stare de fapt în care stomacul trebuie să mai și lucreze, să prelucreze mâncarea, să secrete sucuri gastrice și chiar anumiți hormoni, spun ultimele cercetări. Dar un mușchi aflat în permanentă tensiune nu poate lucra prea bine. Un mușchi aflat în contracție de 60% din capacitatea lui își întrerupe fluxul sanguin. Nu se pune problema de o asemenea contracție în cazul de față, dar avem oricum o problema de ischemie (de irigare necorespunzătoare cu sânge a organului) care îi perturba funcționarea normală. In stres nici mușchiul diafragm nu mai funcționează corespunzător, iar stomacul, ca si alte organe aflate in directă legătura cu el, va fi afectat de mișcarea redusă a diafragmei. Poate fi una din cauzele pentru care bacteria Helicobacter Pylori se înmulțește peste măsură și contribuie la agravarea afecțiunii. În plus, pot apărea zone de necroză favorizate și de o slabă irigare cu sânge.
Emoțiile care îmbunătățesc starea stomacului sunt sinceritatea, franchețea, loialitatea, claritatea, afirmă MTC. Toate presupun o asumare a realității, care ea însăși relaxează stomacul, normalizează respirația,redresează postura aplecată specifică anxietății. Se reia astfel fluxul sanguin normal și se îmbunătățește vizibil starea stomacului. Masajul abdominal terapeutic (Yumeiho, chiropractica viscerală rusă) tratează disfuncționalitățile stomacului și a celorlalte organe interne, tocmai prin relaxarea musculaturi netede a viscerelor și prin redresarea circulației locale, înlăturarea stazelor. Pacientul intră într-o stare de relaxare profundă, de liniște și de claritate.
De fapt, toată acea schemă are o foarte mare logică în spate. Cauzele subtile nu sunt chiar așa de subtile :)…
Roxana Necula, 5 DAN Yumeiho