Unde ne poti gasi
Strada Negustori nr. 7
Sector 2
Contactati-ne
+4 0752 060 197
Program
Luni - Vineri: 9AM - 9PM
Email
centruldeyumeiho@gmail.com

Cauzele subtile ale suferintelor, alt fel

Popoare diferite, culturi diferite, teorii medicale care par sa nu aiba legatura una cu alta. Ce legatura pot avea cauzele subtile ale suferintelor, asa cum le descrie medicina traditionala chineza, cu medicina clasica? cum compui o imagine de ansamblu care sa impace emotiile cu fiziologia, patologia organelor si cu posturologia, astfel incat sa intelegi durerea omului din fata ta? Sunt elemente care par din filme diferite… si totusi nu sunt.

Ca multi altii, si eu am fost fascinata de cauzele ascunse ale lucrurilor, ale bolilor. Si inca mai sunt. Frumos este ca, in timp, incepi sa intelegi mecanisme care explica acele conexiuni care la prima vedere par de domeniul fantasticului. Adica zic chinezii in medicina lor traditionala ca plamanii se imbolnavesc din cauza tristetii si ca dintre emotiile pozitive, anume curajul e cea care le face bine. Si o iei ca atare, ca or fi stiind ei ceva, doar sunt teorii probate in cateva mii de ani.

Doar ca in general lucrurile au fost simplificate, sintetizate si transmise asa. Iar medicina este in mare parte empirica, adica se bazeaza pe observatii, cazuistica, iar abia apoi explicata.

Mecanismele acestea, numite generic “cauze subtile ale suferintelor”, poate ca ar trebui cercetate si explicate, pentru ca sa fie intelese si de cei mai rationali dintre noi.

In medicina nu exista “s-a intamplat”, mi-a spus un chirurg. Intotdeauna exista o cauza si ea trebuie cautata.

Un alt indrumator intelept de-al meu spunea despre “Sfintele taine” ale bisericii ca se numesc asa din doua motive: “sfinte” pentru ca sunt ale lui Dumnezeu si “taine” pentru ca suntem noi prosti. Asta se aplica si in tainele corpului, minunatului si complexului corp din ale carui legi si fenomene intelegem cu incetisorul, si fiecare nou inteles este ca si cum s-ar deschide cerurile.

Deunazi m-a intrebat un pacient, fost judecator, despre scolioza. Asa, din curiozitate. Avand destul de multe cazuri de scolioza in tratament, cu foarte bune rezultate, am avut ocazia sa observ si profilul psihologic al celor in cauza.  Mai intai i-am raspuns medical, apoi printre altele i-am spus ca intotdeauna, dincolo de cauzele evidente (oblicitatea bazinului, etc) sunt si cauze psihologice si ca si astea ar trebui tratate. Omul, uimit. Ii zic ca de multe ori am remarcat o anume cauza caruia copilul ii facea cu greu fata si crestea ca o planta care ocoleste un obstacol in calea ei, strambandu-se astfel. O neincredere profunda sau niste conditii psihologice aspre cu care trebuia sa creasca. De cele mai multe ori subiective, adica nu ca ar fi vrut parintii in mod constient sa-i obstructioneze dezvoltarea, ci el, copilul, se lupta cu o mare neincredere in el, evidenta sau nu. O mare presiune constanta  resimtita, o contorsionare interioara care se traducea in corp ca scolioza.

– Cum asa? Ce legatura are o neincredere sadita in om cu coloana?

– Are … Postura omului traduce emotiile pe care le traieste. O anumita credinta despre sine si despre lume duce la un anume comportament, la trairea constanta a unor emotii. Si cum ele modeleaza personalitatea, tot asa modeleaza si postura. Iar o postura gresita se fixeaza in timp si poate evolua patologic. Chestiune de psihosomatica.

Cand omul e neincrezator (in el / in ceilalti) adopta o postura unduita, serpuita. Poate transmite prin limbajul corpului: nu reprezint o amenintare (postura defensiva) / nu mai trageti atata de mine, mai lasati-ma in pace (postura lenesului) / nu sunt sigur pe mine, nu stiu cat valorez (postura nesigura), etc

Nu e bine implantat in pamant, drept ca bradul, ca oamenii foarte siguri pe ei, care se stiu frumosi si valorosi, apreciati si iubiti asa cum sunt.

– Foarte interesant, spune judecatorul, si au fost oameni care au studiat lucrurile astea! Eu cred ca mai mult practicienii au observat lucrurile astea…

Da, intr-adevar, lucrand cu omul te imbogatesti cu experiente. Cele mai mari intelesuri despre om si despre modalitati de tratament le-am primit in timp ce faceam terapie.

Si daca tot am inceput, m-am gandit in continuare la alte cauze ale bolilor… la schema din medicina traditionala chineza cu ciclul celor 5 elemente, cu emotiile pozitive si negative care sunt specifice fiecarui organ si care ii influenteaza starea de sanatate. Tocmai pentru ca de obicei o luam ca atare si pentru ca aparent nu are logica. Si mi-am explicat-o din punctul meu de vedere, al practicantului de Yumeiho si chiropractica viscerala. Sigur, practicieni ai altor discipline vor gasi si alte legaturi.

Plamanii si tristetea, de exemplu. Cand esti trist, cand ai o jale adanca, adopti o postura incovoiata, te prabusesti in tine. Plamanii nu mai pot functiona la capacitate maxima, respiratia e superficiala, intrerupta doar de oftaturi profunde. Apar disfunctii ale plamanilor datorate posturii deficitare mentinute timp indelungat. Primul lucru atunci cand lucrezi pentru plamani este sa ai grija sa le redai capacitatea maxima de functionare, asta fac si Yumeiho si exercitiile de respiratie.

Curajul, spun chinezii, este cel care aduce revigorarea plamanilor. Pai care este postura pe care o adopti atunci cand esti inundat de un elan vitejesc? Pieptul deschis, corpul drept, respiratie adanca! Dintre toate emotiile, asta e singura care lucreaza ea insasi ca un exercitiu terapeutic de respiratie!

Stomacul si grijile, anxietatea. Este stiut ca in timp aceste stari pot provoca gastrita, chiar ulcer. Mecanismul este explicabil (cu siguranta aceasta este doar o parte a mecanismului). Stomacul este un organ care reactioneaza imediat la stres. Stim cu totii cum ni se face ghem la orice emotie. Stomacul se contracta, fiind un organ muscular. Iar stresul prelungit il tine contractat, ajunge sa fie o stare de fapt in care stomacul trebuie sa mai si lucreze, sa prelucreze mancarea, sa secrete sucuri gastrice si chiar anumiti hormoni, spun ultimele cercetari. Dar un muschi aflat in permanenta tensiune nu poate lucra prea bine. Un muschi aflat in contractie de 60% din capacitatea lui isi intrerupe fluxul sanguin. Nu se pune problema de o asemenea contractie in cazul de fata, dar avem oricum o problema de ischemie (de irigare necorespunzatoare cu sange a organului) care duce la o acidoza locala (scaderea ph-ului), care e mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. Poate si de aceea in cazul ulcerelor bacteria Helicobacter Pylori se inmulteste peste masura si contribuie la agravarea afectiunii. In plus, pot aparea zone de necroza din cauza proastei irigari cu sange….

Sinceritatea, franchetea, loialitatea, claritatea, sunt cele care imbunatatesc starea stomacului, afirma medicina traditionala chineza. Toate presupun o asumare a realitatii, care ea insasi relaxeaza stomacul, redreseaza postura chircita specifica anxietatii. Se reia astfel fluxul sanguin normal si se imbunatateste vizibil starea stomacului. Masajul abdominal terapeutic (Yumeiho, chiropractica viscerala rusa) trateaza disfunctionalitatile stomacului si a celorlalte organe interne, tocmai prin relaxarea musculaturi netede a viscerelor si prin redresarea circulatiei locale, inlaturarea stazelor. Pacientul intra intr-o stare de relaxare profunda, de liniste si de claritate.

De fapt, toata acea schema care m-a uimit atatia ani are o foarte mare logica in spate. Cauzele subtile nu sunt chiar asa de subtile :)… Dar despre asta si despre multe alte mecanisme (inclusiv despre celelalte organe din schema celor 5 elemente) si diferite abordari terapeutice, despre influenta alimentatiei asupra sanatatii vom vorbi pe indelete la cursul de terapie manuala a abdomenului, a organelor interne, din octombrie.