Corpul, ceasul si linistea interioara sau posturologia pe intelesul tuturor
E o asociere bizara la prima vedere, la urma urmei ce pot avea in comun corpul, ceasul si linistea interioara?! Corpul omului e un mecanism minunat de complex, ale carui legi medicina le cauta si le descopera treptat. Dar cum se intampla dereglarile si imbolnavirile?
Imaginati-va un ceas mecanic mare, al carui mecanism intern nu-i vizibil ci doar auzibil, cu o sumedenie de rotite in interior. Mecanismul functioneaza perfect, rotitele sunt bine unse si intreg mecanismul e atat de bine construit incat desi totul in interiorul lui se misca, inafara nu se aude aproape nici un zgomot. La un moment dat, o rotita se misca de la locul ei si prin miscarea zimtilor antreneaza deplasarea alteia, apoi a alteia. Are loc o reactia in lant de iesire din aliniamentul perfect in care erau … Mecanismul functioneaza inca. Dar care e semnul ca ceva nu este in regula? Zgomotul. Scrasnetul interior, frecarea excesiva, tensionarea arcurilor, iar la un moment dat, daca nu se intervine, iesirea din ritm si defectarea.
Lucruri similare se intampla si in organismul omului atunci cand o parte nu mai e la locul ei. Cand apare o dislocare osoasa, o subluxatie sau chiar o contractura puternica, dureroasa si persistenta. Biomecanica articulatiilor se adapteaza functionand defectuos, apar tensiuni musculare in tot corpul, procesele fiziologice care se produc automat sunt perturbate, sistemul nervos se deregleaza, sistemul endocrin reactioneaza si el si odata cu acestea si starea psihica se altereaza. Se instaleaza dezordinea.
“Malalignment Syndrome”, spun posturologii: Sindromul Lipsei de Aliniament Structural.
Ca o reactie in lant, toata structura se dezechilibreaza si toate rotitele se misca altfel.
Si… stii din experienta proprie, nu-i asa? Afli ca ai vezica biliara sau rinichi sau orice alta componenta interna abia cand te doare. Adica atunci cand scartaie mecanismul.
De cele mai multe ori e nevoie ca solutia sa vina dinafara, de la cel care stie cum sa reaseze componentele, rotitele, la locul lor si sa unga mecanismul. Astfel lucrurile pot sa-si reia mersul firesc si mecanismul sa fie din nou functional… in Liniste. Desigur, e nevoie de cunoastere, maiestrie… si har. Asta face, pe scurt, terapia Yumeiho.
Asta a fost ce m-a frapat prima oara cand am primit terapie, acum multi ani … S-a lasat liniste in corpul si in mintea mea. Mai tarziu am inteles ca terapia (prin masajul profund, manipularile coloanei vertebrale si articulatiilor bazinului) a asezat piesele componente, a restabilit legaturile dintre ele si a readus ordinea interioara. Si atunci semnalele de “aici nu-i in ordine” n-au mai retinut atentia, n-au mai tulburat sistemul nervos. S-a facut liniste.
Iar daca mintea tace, se face liniste si in suflet.
In rarele moment cand mintea tace… atunci traiesti cu adevarat.
Atunci ti-e sufletul limpede si senin, atunci ai ceea ce japonezul numeste “mintea incepatorului”.
Este o practica a luciditatii, Yumeiho asta.
Toate traditiile si religiile cauta linistea interioara prin randuiala. Prin rugaciunea mintii (rugaciunea isihasta, in ortodoxie), prin meditatie, etc. Mintea e comparata cu o maimuta zgomotoasa si imprastiata, greu de linistit.
Sa ai o buna randuiala in corp si in minte e un lucru greu de obtinut, stau martore miile de ani de incercari si rarele reusite. Probabil de aceea „cei care asezau oasele la loc” tot in manastiri se gaseau.
Fa ordine in tine… la propriu. Organic. In chiar alcatuirea corpului tau. Si pentru ca sufletul, mintea si corpul trei sunt, dar una sunt, sanatatea si linistea interioara vor fi mai usor de gasit.
Corpul uman functioneaza ca si un ceas: daca rotitele nu sunt la locul lor, atunci dezordinea, agitatia si zgomotul (boala) sunt prezente; daca rotitele sunt puse din nou la locul lor… se restabilesc ordinea si sanatatea, se lasa linistea. Caz in care „linistea interioara” nu e doar o metafora .
Roxana Necula – terapeut si instructor Yumeiho, gradul 5