Despre abordarea durerii de spate
Motivul articolului: de curând am vazut pe unul dintre grupurile de terapeuți o întrebare bună: voi cum tratați durerea de spate? Răspunsurile au fost variate, vorbind în general despre diferite tehnici, dar despre cauze posturale aproape deloc.

Orice nu funcționeaza bine la nivelul membrelor se descarcă și se compensează la nivelul coloanei vertebrale, tocmai pentru că este atât de mobilă și de versatilă. Creierul știe că trebuie sa ne mențină în primul rând membrele funcționale: e mai puțin important dacă se strâmbă coloana decât dacă nu mai putem lucra cu mâinile sau dacă nu mai putem merge.
Durerea de spate se tratează identificând cauza și tratând-o pe aceasta.
În cazul în care cauza este posturală, important este sa știi să analizezi postural, să ai o tehnică de lucru bună și experiență în domeniu.

Caz: pacient de 46 ani, șofer, hernie de disc L5-S1 cu compresie a radacinii S1 și sciatică pe membrul inferior stâng.
În urma analizei posturale am observat:



care a dus la presiune mărită pe discurile intervertebrale și afectarea lor, care a dus la


În meseria de șofer coloana este afectată suplimentar de vibrații și de poziție (cu scurtarea mușchilor psoas), astfel încât se ajunge cu ușurință la probleme lombare de tipul herniei de disc.

Și îngăsești zone extrem de dureroase care ar trebui tratate pentru a dezamorsa situația.
În cazul acesta, omul avea dureri insuportabile la gamba dreaptă (la flexorii lungi ai degetelor, unde avea deseori cârcei), contracturi pe care le-am diminuat în proporție de 50% lucrând pe zona cervicală.
Nu, nu este un protocol, era ceea ce era nevoie în cazul lui, în urma analizei posturale.

– nu există protocoale de lucru, dar există tipare posturale care pot fi abordate adaptat pentru fiecare pacient
– cunoașterea posturologiei este de cele mai multe ori cheia rezolvării diferitelor dureri din corp
– nu e nevoie sa produci durere suplimentară, inutilă, dacă înțelegi mecanismele corpului. Omul suferind are nevoie de îngrijire, nu sa se simtă traumatizat și de terapeut.
Procesele de vindecare se desfășoară în stare de relaxare (de funcționare a sistemului nervos vegetativ parasimpatic). Atitudinea calmă, blândă, echilibrată și compasiunea terapeutului participă activ la procesul de vindecare.
– ascultă corpul. S-ar putea să îți povestească multe și să te ghideze în procesul terapeutic.
Roxana Necula
kinetoterapeut, 5 Dan Yumeiho