Importanta unei posturi corecte
E importanta din punct de vedere estetic… ar spune marea majoritate. Dar si din punct de vedere medical.
Ne impresioneaza prezenta unui om drept, care emana siguranta, stabilitate , incredere in el. Este postura pe care ne asteptam sa o aiba un lider. Si in general nu suntem prea placut impresionati de cei care adopta posturi defensive, adusi de umeri, ca un semn de intrebare sau care au corpul intr-o serpuire permanenta, ezitanta.
E adevarat ca postura transmite foarte mult din felul nostru de a fi, traduce trairile noastre, dar vorbeste si despre cat de functional este corpul nostru.
Influenta ei nu este numai estetica si relationala. Este in primul rand medicala.
Sanatatea corpului nostrudepinde in mare masura de postura: de morfismul corpului, de forma luata in ani de zile. Fie ca este generata de diferite afectiuni, fie de traume psiho-somatice, de dislocari la nivelul articulatiilor… fie de cele mai multe ori de toate acestea impreuna, o postura vicioasa ne afecteaza mai mult decat ne imaginam.
Pentru a functiona perfect, una din conditiile de baza este echilibrul biomecanic al organismului: adica al sistemului osteo-articular si muscular. Corpul este un mecanism uluitor de complex in care toate rotitele trebuie sa fie la locul lor. Atunci cand una dintre rotite se deplaseaza, intreg angrenajul se dezechilibreaza.
Statistic, peste 50% din durerile de spate si de membre sunt cauzate de dislocari (subluxatii) la nivelul oaselor bazinului sau ale coloanei vertebrale; 20-30% dintre durerile din regiunea lombara sunt datorate subluxatiei articulatiei sacroiliace sau a problemelor tesuturilor moi care o deservesc. Dislocarea coxala (subluxatia articulatiei sacroiliace) este prezenta la 98% din oameni, intr-o masura mai mica sau mai mare, influentand (conform gradului de dislocare) caracteristicile fizice, constitutia subiectului si starea de sanatate a acestuia.
Pentru a intelege mecanismul prin care se ajunge la dezechilibru si modul in care se mareste acesta, voi lua ca exemplul efectele dislocarii coxale, care e responsabila in marea majoritate a cazurilor de modificari posturale.
Dislocarea coxala aduce dupa sine un intreg sir de semne si simptome:
– oblicitatea bazinului
– un membru inferior este aparent mai scurt decat celalalt din cauza oblicitatii bazinului
– centrul de greutate al corpului se situeaza preponderent spre partea mai sanatoasa
– intreg organismul se adapteaza dezechilibrului, aparand curburi compensatorii la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta, in mod normal perpendiculara pe linia bazinului, se inclina, generand scolioza.
– curburile compensatorii faciliteaza in timp producerea discopatiilor, a artrozelor, si a altor suferinte grave ale organului axial si nu numai
– asimetrii de tonus muscular (de exemplu ale muschilor paravertebrali)
– toate articulatiile corpului functioneaza asimetric, ceea ce duce la uzura lor timpurie (coxartroza, gonartroza, etc)
– amplitudinea de miscare in articulatii e afectata la toate nivelurile : al gatului, trunchiului, pelvisului si membrelor superioare si inferioare.
– tensionarile asimetrice ale tesuturilor conjunctive (muschi, fascii, ligamente) se repercuteaza asupra structurilor care le traverseaza (nervi, vase de sange) sau pe care le sustin (organe interne)
– organele interne au de suferit din cauza tensionarii asimetrice care ingreuneaza si limiteaza miscarea lor normala
– schimbarile biomecanice si durerea pot altera mecanismul respiratiei si functionarea corecta, simetrica a plamanilor
Pe scurt, cauzeaza o dezordine functionala care e de cele mai multe ori asociata cu durere, oboseala, cu lipsa starii de bine si de armonie.
Terapia Yumeiho trateaza organismul ca un intreg. Prin modelarea structurilor moi si redarea pe cat posibil a verticalitatii si simetriei, a echilibrului functional, ea inlatura cauzele dezechilibrului. Si se intampla ca odata cu aceasta sa dispara sau sa se amelioreze simptome care nu au raspuns la tratamente clasice, uneori chiar dupa ani de cautari medicale.
Terapia Yumeiho intareste capacitatea de adaptarea organismului la mediu si deci imunitatea, accelereaza raspunsul organismului la tratamente ale medicinei clasice, fiind o terapie ce vine in completarea celorlalte ramuri ale medicinei.
Pentru ca o constructie este rezistenta atunci cand are o arhitectura echilibrata.
Pentru ca atunci cand esti vertical si armonios, cu o postura corecta, buna (dis)pozitie si starea de bine sunt la ele acasa.
Iata un citat amuzant din Voltaire: „Adevarata arta medicala este sa binedispui pacientul si sa lasi natura sa-si faca treaba”. Pentru terapieutii Yumeiho este o realitate: reposturam, repozitionam, simetrizam si astfel procesele fiziologice normale isi pot relua cursul firesc, restabilindu-se astfel sanatatea.
Citeste si „Posturologia pe intelesul tuturor”
Roxana Necula, terapeut si instructor Yumeiho, 5 Dan