Manipulările osteo-articulare: mituri și realitate
Manipulările osteo-articulare sunt unul dintre subiectele controversate ale terapeuticii: adorate sau temute, considerate de unii ca având un efect aproape miraculos, de altii inutile sau chiar nocive, sunt acele manevre care încântă, sperie, emoționează, dar care cu siguranță nu pot fi tratate cu indiferență.
Descriere: sunt un tip de mișcări pasive ale articulațiilor sistemului locomotor, având caracteristică asocierea cu un sunet numit clacment (pocnet). Proveniența acestui sunet nu este clar determinată deocamdată, fiind mai multe opinii in acest sens. Se pare ca este rezultatul unui proces numit cavitație care apare in interiorul lichidului sinovial, despre care voi vorbi mai jos.
Manipulările sunt folosite în terapia Yumeiho, în chiropractică, în osteopatie, fiecare școală având specificul ei.
Deoarece fenomenul nu este bine înțeles de către oamenii care nu au studii medicale, s-a creat o întreagă „mitologie” pe seama lui. Au apărut expresii și descrieri care nu au legătură cu realitatea.
Așadar, pentru că e un subiect care stârnește discuții intense, voi aminti căteva dintre acestea și voi povesti ce fac și ce nu fac manipulările.
Ce fac manipulările:
- flexibilizează articulațiile
- fluidizează lichidul sinovial din interiorul articulațiilor
- participă la redresarea discurilor intervertebrale, creează spațiul temporar necesar rehidratării acestora
- decomprimă articulațiile
- reduc hipersensibilitatea la stimuli a sistemului nervos
Ce nu fac manipulările:
- nu pun/așază oasele la loc
- nu pun discurile intervertebrale la loc
- sunetul nu este produs de frecarea oaselor
- nu rup oasele
- nu dor
- nu rezolvă problemele posturale
- nu provoacă tremuratul degetelor sau a altor părți ale corpului
- nu sunt periculoase dacă sunt aplicate de profesioniști.
Contraindicații pentru aplicarea manipulărilor:
- osteoporoză sau orice altă patologie care a dus la scăderea rezistenței mecanice a oaselor sau a țesuturilor moi din zonă
- compresia țesuturilor nervoase cu simptome severe de deficit neurologic
- inflamații acute ale zonei, ale articulației
- anevrism de aortă sau alte afecțiuni care scad drastic rezistența mecanică a vaselor de sânge
- pacientul nu poate fi pus în poziția necesară manipulării din cauza durerilor sau a incapacității de a se relaxa
- aversiunea față de astfel de proceduri
***
Mai întâi aș vrea să risipesc din miturile neinformării din jurul lor: ce nu fac manipulările.
– Manipulările nu pun/așază oasele la loc. Și nu rezolvă problemele posturale.
Poziția oaselor este determinată de starea țesuturilor moi: mușchi, tendoane, ligamente, fascii, capsule articulare. De aceea, pentru a obține o redresare posturală, acestea de mai sus sunt cele care trebuie tratate.
Daca aveți o luxație, adică o pierdere a contactului între suprafețele articulare (caz în care într-adevăr oasele nu mai sunt la locul lor), reducerea ei se face doar de către medicul ortoped.
– Manipulările nu pun discurile intervertebrale la loc.
Discurile intervertebrale nu sunt niște șaibe. Expresia „mi-a sărit discul” nu are legătură cu realitatea. Ele sunt structuri fibroase, care fac ferm legătura între corpii vertebrali, asigurând mobilitatea și atenuând șocurile mecanice. Nu se pot deplasa, dar pot suferi modificări, deshidratându-se și pierzându-și elasticitatea, își pot modifica forma depășind perimetrul corpului vertebral, se pot rupe (se produc astfel discopatii: protruzii, hernii de disc). Unele afecțiuni se vindecă în timp de la sine, redresarea lor poate fi făcută prin terapie Yumeiho, dar dacă problema este deja prea avansată poate fi necesară intervenția chirurgicală. Deci nu, nu pot fi puse la loc ca niște piese 🙂
– Sunetul de manipulare nu este produs de frecarea oaselor.
În cazul articulațiilor sinoviale mici (articulațiile intervertebrale, articulațiile degetelor), sunetul este produs de eliberarea bruscă a unor bule de gaz înglobat in lichidul sinovial, ceea ce se întâmplă datorită presiunii negative exercitate. Până când moleculele de gaz sunt înglobate din nou în lichidul sinovial, în articulație va rămâne pentru o perioadă scurtă de timp (30-60 min) un spațiu puțin mai mare, ceea ce dă sentimentul de ușurare, de decomprimare, de plutire. E ca si cum în articulație ar fi o pernuță de aer.
Sunetul de manipulare depinde de starea articulației: poate fi sunet de deblocare, se poate ca articulația să nu poată fi mobilizată, sau poate fi un sunet apărut foarte ușor, care să indice o hiperlaxitate.
Sunetul de manipulare oferă multe indicații asupra stării articulației, procedeul în sine făcând parte din procesul de diagnosticare și de tratament în același timp.
Este contraindicată manipularea repetată a articulațiilor hiperlaxe.
– Sunetul de manipulare nu arată că oasele nu sunt la locul lor.
O articulație sănătoasă se poate manipula, însă lipsa sunetului de manipulare poate semnala o problemă: inflamație, artroză în stadiu avansat, sau pur și simplu un blocaj al articulației datorat dezechilibrului postural și al contracturilor musculare. De aceea e bine să apelați la un profesionist care să poată aprecia corect situația, la nevoie în colaborare cu medicul.
– Nu rup oasele
Expresia „am fost la cineva care mi-a rupt oasele” arată o totală lipsă de cultură medicală. A rupe un os înseamnă a-l fractura. Cred că nu e cazul să continui …
– Nu dor
Nu dor atunci când sunt aplicate corect, prelucrând țesutul moale, când nu sunt executate în forță, când clientul este relaxat. Acestea sunt chestiuni de tehnică ce se învață la cursuri și se desăvârșesc în mulți ani de practică.
– Nu provoacă tremuratul degetelor sau a altor părți ale corpului.
Acest lucru poate fi cauzat doar de afecțiuni neurologice (ex. Parkinson), care nu au legătură cu articulațiile.
Manipulările aplicate în exces pot da cel mult o hiperlaxitate, respectiv o instabilitate a articulației. Hiperlaxitatea nu este o indicație pentru aplicarea manipulărilor articulare.
– Nu sunt periculoase dacă sunt aplicate de profesioniști.
Aplicarea lor corectă necesită ani de scoală și practică, cunoștințe de anatomie, fiziologie și patologie.
Daca vă lăsați coloana cervicală pentru manipulare pe mana frizerului, s-ar putea să aveți surprize, daca nu cumva are și studii de specialitate 🙂 …
Și acum, ce fac ele:
– Manipulările flexibilizează articulațiile.
Măresc eficiența tratamentului adresat țesuturilor moi, accelerează procesele de regenerare, dar se folosesc în doze terapeutice. Nu prea mult.
– Decomprimă articulațiile, participă la redresarea discurilor intervertebrale, crează spațiul temporar necesar rehidratării acestora.
Discurile intervertebrale sunt supuse forțelor de compresie datorită gravitației, masei corporale, contracturilor musculare, posturii defectuoase.
Însoțite de un tratament bun al țesuturilor moi, manipulările au un efect extraordinar de bun, perceput că fiind eliberator, relaxant.
Decomprimă rapid, efectul durând în medie 30-60 min, iar în acest timp țesuturile comprimate au un timp de „respiro” în care se rehidratează, acest lucru fiind indispensabil pentru buna lor funcționare.
Discurile intervertebrale se pot rehidrata doar prin imbibiție, proces care nu se poate produce atât timp cât ele sunt comprimate : sunt ca un burete (dens) care atunci când e decomprimat se îmbibă de la sine cu apă.
– Fluidizează lichidul sinovial din interiorul articulațiilor
Lichidul intraarticular (sinovial) este un fluid cu proprietăți speciale: daca nu este mișcat el își mărește densitatea, se împăstează, nu mai poate „unge” articulația în mod eficient.
Mobilizându-l, el se fluidizează, iar funcționarea articulației se ameliorează.
Manipulând în mod repetat articulația coxofemurală, se observă deseori că sunetul de manipulare se schimbă, acest fapt datorându-se schimbărilor foarte rapide care apar la nivelul lichidului sinovial.
A executa manipulări osteo-articulare este o știință, o artă care se învață la cursuri și prin practică.
Poți să iți dai seama de starea de sănătate a unei articulații, poți ajuta la redresarea mobilității și stării ei de sănătate.
Nu ai de ce să te sperii de manipulări, dar nici să crezi că au un efect miraculos sau că îți vor rezolva, doar ele, durerile de spate. Fac parte dintr-un tratament complex care, adaptat pentru structura, suferințele și nevoile fiecăruia, aduce un plus remarcabil de sănătate și de calitate a vieții.
- foto: manipularea coloanei cervicale, Roxana Necula sensei, kinetoterapeut
Roxana Necula, 5 DAN Yumeiho