PRINCIPII FUNDAMENTALE
Individualitate: fiecare individ este egal doar lui insusi si i se asuma o varietate de adaptari posturale care sunt direct proportionale cu numarul de indivizi care raspund in maniera subiectiva la multiplii stimuli. Prin urmare, tehnica nu poate fi standardizata deoarece fiecare prezinta adaptari diferite prin faptul ca subiectul este activ la nivel constient si inconstient de propriile reflexe.
Cauzalitate: tratamentul corector nu poate fi directionat catre simptom. In mod frecvent, o durere de spate se trateaza doar cu terapie antiinflamatorie sau cu alta terapie directa la durere. In acest mod nu se va elimina cauza patologica a durerii si vor fi adaugate la aceasta mai multe ajustari antalgice care activate in structura automata si incostienta pot determina o noua durere ce nu are legatura cu agentul cauzativ. Studiul atent al pacientului,biomecanic si nu singur,rezulta sistematic urcarea cauzei durerii eliminand toate compensarile ce au aparut de-a lungul timpului.
Globalitatea/Generalitatea: pentru a recreea echlibrul pierdut este necesara activarea intregii structuri osteomusculare a spatelui, a articulatilor superioare si inferioare strict corelate la aceasta. Prin urmare,este importanta combaterea oricarui tip de agent patologic asupra corpului in cea mai mare generalitate. Pe scurt eliminarea durerii si cauzei simptomului.
Restabilind echilibrul corect al corpului se previne deasemenea posibilitatea de patolgie succesiva si ofera persoanei posibilitatea de a interactiona cu ambientul extern in modul cel mai liber posibil, cu o cunoastere corecta si constientizarea spatialitatii propriului corp. Este, prin urmare, evidenta importanta de a recreea echilibrul armonios ce garanteaza biunivocitatea componentei psihofizica a omului. Corectarea posturii face posibila aceasta minunata unire.
Sub aspect stiintific, este extrem de important studiul pacientilor din punct de vedere biomecanic. Este necesara individualizarea tijelor „musculare” responsabile de dezechilibrul structural. Activitatea statica si dinamica a omului este posibila cu ajutorul echilibrelor musculare complexe ce pot fi supuse modificarilor multifactoriale.
RPG actioneaza prin intermediul posturii de intindere,activa,adecvata la individualitatea subiectului purtator de patologie, sau in cazul unor modificari morfologice care pot fi paramorfice sau dismorfice. Particularitatea acestei metode de reabilitare este restituirea structurii echilibrului pierdut, urmarirea tensiunilor neuromusculare si introducerea unui exercitiu ce este esential, activ, general si calitativ.