Sportul si terapia Yumeiho
Faci sport ca să te pui în formă, dar ghici ce? trebuie să începi să te pui în formă chiar înainte de a începe să faci sport, pentru a fi eficient. Îți poți echilibra sistemul locomotor cu terapia posturală Yumeiho, pentru a putea practica mai sigur și mai performant sportul care îți place.
Oricare ar fi obiectivele tale: tonus, forță, masă musculară, rezistență la efort, performanță, reglarea greutății, cu o postură corectă și cu un aliniament structural bun le vei atinge mai ușor.
De asemenea, se știe că din cauza execuțiilor greșite apar mai multe efecte nedorite: accidentări, uzură articulară, dureri de spate, cifoză, scolioză, hernie de disc, dezvoltarea nearmonioasă a musculaturii.
În cazul (foarte probabil) în care ai o problema posturală, e o iluzie că atunci când faci sport vei putea să te miști corect, să execuți corect mișcările. Și asta pentru că stai ore întregi la birou, în mașină și pe canapea, pentru că preferi să te sprijini pe un singur picior, pentru că îți place să stai picior peste picior… sau ai alte obișnuințe de statică și de mișcare, care merg mână în mână cu o postură incorectă.
Cu toții avem pozițiile noastre preferate în care stăm și un anume fel în care ne mișcam. În mers, unii se balansează lateral ca un pinguin, alții abia ating cu călcâiul solul și îl ridică imediat, ca și cum ar merge pe arcuri, cei mai mulți merg cu capul proiectat în față… există o mie de feluri incorecte de a merge și de a sta, toate afectându-ne postura și astfel buna funcționare a organismului. Dezechilibrele posturale influențează și modul în care faci sport.
Poate, cu un autocontrol bun, vei putea conduce corect mișcarea pentru puțin timp. Apoi, când vei obosi, dezechilibrele funcționale își vor face simțită prezența: musculatura alungită va obosi, iar mușchii scurtați, care sunt obișnuiți să lucreze în exces, vor intra în funcțiune pentru ca să susțină mișcarea.
Vei continua să faci efort într-o postură greșită, iar lucrul acesta îți va agrava problemele deja existente.
Așa se face că cei care stau cu capul înainte (care au deja o antepulsie a capului – ceva extrem de frecvent din cauza statului la birou și cu ochii în telefon), vor avea aceeași poziție și când aleargă, sau când vor executa majoritatea exercițiilor: genuflexiuni, îndreptări. abdomene, ramat, flexii de biceps, planșe, flotări, tracțiuni. Iar postura lor se va înrăutăți, cu tot cu durerile si afecțiunile derivate: mărirea cifozei, hernii de disc, artroză, nevralgii, probleme de irigare cu sânge a creierului. Apar dureri mari și persistente de spate, de cervicală, de cap, amețeli, senzație de ceață mentală.
Un alt exemplu îl reprezintă cei care au scolioză și care fac înot pentru a încerca să-și amelioreze curburile patologice ale coloanei, de fapt agravându-le. (Este un mit faptul ca înotul tratează scolioza, tocmai din cauzele explicate aici.)
Cei care vor sa alerge, de plăcere sau pentru performanță, se lovesc de alte probleme: sindromul benzii iliotibiale, fasciita plantară, dureri de genunchi – tot cu cauze posturale, cel mai adesea.
Este un cerc vicios: dezechilibrele de tonus muscular și de postură vor determina o execuție greșită, iar execuția greșită va agrava starea musculaturii, postura și afecțiunile derivate.
Yumeiho funcționează extraordinar de bine atât în pregătirea pentru efort, cât și în recuperarea după efort.
În sportul de performanță, rezultatele sunt notabile: mărește capacitatea respiratorie, echilibrează sistemul locomotor, tratează și încetinește uzura articulară. În felul acesta, sportivul va avea o rezistență mai mare la efort, forță mai mare și carieră prelungită cu rezultate optime. De multe ori, acest lucru a fost evidențiat la noi în țara în cadrul Federației Române de Haltere si a Federației Române de Kaiac Canoe, unde terapia a facut diferența dintre medalii. Bineînțeles că ceea aceleași efecte benefice notabile le are asupra oricărui om care practica sport, fie de plăcere, fie de performanță.
Roxana Necula, 5 DAN Yumeiho