Unde ne poti gasi
Strada Negustori nr. 7
Bucuresti, sector 2
Contactati-ne
+4 0752 060 197
Program
Luni - Vineri: 9AM - 9PM
Email
centruldeyumeiho@gmail.com

Yumeiho pentru sportivi

Pentru ca un organism sa poata fi un instrument perfect, care sa fie folosit la capacitate maxima pentru performanta, o conditie de baza este echilibrului biomecanic al intregului corp.

Mai ales in conditiile unui efort fizic deosebit,  orice dezechilibru (subluxatie la nivelul pelvisului, a coloanei vertebrale sau afectarea oricarei articulatii de la nivelul membrelor inferioare sau superioare) va duce la asimetrii in ceea ce priveste tonusul muscular, la deplasarea centrului de greutate si la afectarea amplitudinii de miscare in articulatii. Apar astfel  modificari structurale, morfologice si fiziologice importante.

Asimetriile posturale si biomecanice creeaza probleme tuturor, dar in mod special sportivilor, care prin natura sportului pe care il practica sunt supusi unui stress biomecanic deosebit si unor riscuri de accidentare aparte. ( de ex la nivelul articulatiilor membrului suprasolicitat sau inadecvat solicitat.) Dezechilibrele posturale sunt una din cauzele cele mai importante pentru durerile de spate si alte probleme musculare si articulare. Tot ele prelungesc  perioada de recuperare dupa accidentare sau chiar determina o recuperare incompleta si incorecta.

In cazul sportului de performanta, uzura organismului apare destul de rapid si este accelerata de prezenta dezechilibrelor posturale. Toate acestea afecteaza negativ rezultatele competitionale. 

De aceea medicina sportiva acorda din ce in ce mai mare atentie posturologiei.

 

Este foarte probabil sa fie prezent  dezechilibrul postural atunci cand observam:

-un kaiacist care manuieste padela cu mai multa forta (mai energic) pe partea stanga decat pe partea dreapta, kaiacul avand tendinta sa vireze spre stanga si cerand efort suplimentar pentru echilibrare. Performanta maxima se atinge atunci cand forta musculara este egala stanga-dreapta.

– un schior caruia ii este mai simplu sa execute o intoarcere la dreapta decat la stanga.

– un calaret al carui cal are tendinta de a vira la stanga, iar problema nu se rezolva schimband calul

– un halterofil care, ridicand haltera, are tendinta de a se baza mai mult pe partea dreapta decat pe partea stanga (picior si mana), acestea avand forta musculara marita

– un ciclist care observa ca forta musculara a picioarelor difera, ca un picior oboseste mai repede sau picioarele se misca diferit, mai putin armonios pe o anumita parte

– un dansator caruia ii e mai dificil sa execute o pirueta spre stanga decat spre dreapta

– un patinator care are probleme in a se echilibra atunci cand aterizeaza, dupa o saritura Axel-Paulsen, pe piciorul drept

 

Diferite sporturi si probleme specifice lor

Din cauza stressului biomecanic deosebit, sportivii necesita ingrijire speciala atat pentru pregatirea pentru efort  (corpul avand nevoie de echilibru postural biomecanic pentru realizarea potentialului maxim) cat si pentru refacerea dupa efort. Musculatura tensionata asimetric provoaca lezarea, iritarea fatetelor articulare intervertebrale, stres suplimentar pe discurile intervertebrale (care poate duce in timp la hernii de disc) , stres excesiv asupra tesuturilor moi (ligamente, capsule articulare, muschi care deservesc articulatiile folosite excesiv)

Sporturile asimetrice (canoe, tenis) determina o uzura excesiva din cauza musculaturii dezvoltate asimetric.

Segmentul lombar este in special afectat de rotatia si torsionarea  suplimentara (in sporturi precum kaiac sau tenis, golf)

Kaiac 

-rotatia vertebrala din timpul padelarii e executata de segmentul toracic  care, in prezenta unei scolioze, de ex, sau a unei subluxatii vertebrale prezinta restrictii pe o anumita parte. Astfel, stressul maxim se transfera regiunii cu mobilitate maxima ( jonctiunea toraco-lombara) si regiunii lombare, a carei capacitate de rotatie este solicitata la maxim, avand astfel de suferit.

-Durerile  musculaturii centurii scapulare datorate efortului efectuat prin manevrarea padelei  sunt accentuate in cazul curburilor patologice ale coloanei vertebrale

 

Artele martiale

-pozitionarea corecta a centrului de greutate este esentiala, tehnica perfecta realizandu-se atunci cand miscarea si procedeele sunt executate din Hara . Orice dezechilibru al Centrului de Greutate duce la scaderea fortei musculare si a preciziei in anumite procedee, de exemplu la instabilitate in loviturile cu sprijin pe in singur picior.

 

Echitatie

– Dezechilibrul postural determina instabilitatea in sa si deci riscul accidentelor

– O proasta postura in timpul exercitiului duce la stres biomecanic la nivelul centurii pelviene si a musculaturii care o deserveste. Ex: pentru o dislocare coxala dreapta, muschii aductori de pe aceeasi parte pot suferi leziuni, devenind extrem de durerosi.

 

Efectul aplicarii terapiei Yumeiho 

YUMEIHO este o metoda terapeutica si profilactica ce actioneaza in principal in scopul restabilirii echilibrului biomecanic al intregului corp.

Realizarea acestui obiectiv implica urmatoarele aspecte: relaxarea, respectiv normalizarea tonusului maselor musculare; normalizarea biomecanicii articulatiilor; elasticizarea tesuturilor conjunctive; imbunatatirea  vascularizatiei locale articulare si musculare;  echilibrarea pozitiei centrului de greutate al corpului; simetrizarea corpului fata de coloana vertebrala (atat cat este posibil).

Apelarea la metode de echilibrare posturala precum Yumeiho  nu numai ca optimizeaza functionarea intregului organism, dar previne sau intarzie aparitia uzurii articulare specifice practicarii sportului de performanta

Minimizeaza riscul accidentarilor, fereste de riscul unor interventii chirurgicale executate cand nu erau neaparat necesare

Recunoasterea si tratarea problemelor posturale duc la o mai buna cunoastere a propriului corp, la o mai buna coordonare a miscarilor, la o capacitate marita de a sustine un efort si la o rata de succes remarcabila.

Citeste si „Despre plamani, respiratie si terapia Yumeiho„, in care vei afla despre marirea capacitatii respiratorii si implicit a performantei realizate cu ajutorul terapiei Yumeiho.